Raparperiviini

Siitä se viinintekijän satokausi alkaa - raparperista.

Kuva - raparperi

Alkukesän raparperi on erinomainen viinin raaka-aine. Varret kuoritaan, jos tehdään valkoviiniä, mutta pelkkä pätkiminen riittää, jos viini saa olla punertavaa. Lehtiä ei saa käyttää.
..
Muistathan, että raparperia käytettäessä viinin raaka-aineena täytyy viinimehuun lisätä myös kalkkia.

Kalkki sitoo (tai oikeammin päinvastoin) raparperissa olevaa ihmiselle haitallista oksaalihappoa, niin siitä ei ole valmiissa viinissä haittaa. Oksaalihapon takia esim. raparperikiisselikin tulisi nauttia maidon kera, jolloin maidon sisältämä kalkki sitoutuu oksaalihappoon sen sijaan, että oksaalihappo ryöväisi elimistön kalkkivarantoja.

Kalkki (viiniliitu) lisätään viiniin heti käymisen alussa, mutta sen voi lisätä myöhemmässäkin vaiheessa, jos se sattuu unohtumaan. Viiniliitua voi käyttää myös pehmeän veden laadun parantamiseen (koventamiseen) viinille paremmin sopivaksi, vaikka raparperia ei olisikaan raaka-aineena.

FAVOURITE-käymisainepakkauksessa ja Raparperi-käymisainesetissä on kalkki valmiiksi mukana, mutta sitä saa myös irrallisena 15 gramman pusseissa muiden käymisainepakkausten kanssa käytettäväksi.

Raparperiviinietiketti on Presto-etiketti nro 32
.
Reseptejä raparperista

RAPARPERIVALKKARI
- raparperia 4 kg
- omenoita 1 kg
- rusinoita 750 g
- Panimosokeria 4,5 kg
(Huom! Viiniliitu tai kalkki 15g)

MANSIKKARAPARPERI
- raparperia 3 kg (kuorimatonta)
- mansikkaa 4 kg
- rusinoita 750 g
- Panimosokeria 6 kg
(Huom! Viiniliitu tai kalkki 15g)

RAPARPERIROSÉ
- raparperia 4 kg (kuorimatonta)
- mansikkaa 1 kg
- rusinoita 750 g
- Panimosokeria 4,5 kg
(Huom! Viiniliitu tai kalkki 15g)

RAPARPERIVIINI
- raparperia 4,5 kg
- omenoita 1,5 kg
- rusinoita 750 g
- Panimosokeria 6 kg
(Huom! Viiniliitu tai kalkki 15g)
.
.
Haluatko jakaa reseptejäsi?

Onnistuneet viinireseptit kiinnostavat viinin kotivalmistajia aina.
Jos sinulla hyväksi koettuja reseptejä ja haluat jakaa ne toisten viininvalmistajien kanssa, lähetä ne meille palautelomakkeen kautta, niin lisäämme ne näille reseptisivuille. Mainitse erikseen, jos haluat nimesi tai nimimerkkisi mainittavan reseptin kehittäjänä.
.
.
Viinireseptit
Reseptit ovat 23 -25 litralle.

Valmistus käymisainepakkauksen ohjeen mukaan.

Sitruunahapon sijaan voi käyttää viinihappoa ja Panimosokerin sijaan tavallista kidesokeria tai hedelmäsokeria.

Barshop Hapote -pussi sisältää 22 g sitruunahappoa.
.
.
.