.
Turhaa tietoa oluesta

Englannissa olutta pantiin ensimmäisen kerran noin 250 eKr.
Juoma valmistettiin kanervasta ja sillä uskotaan olleen hallusinogeenisia vaikutuksia.

Suomalaiset juovat noin 80 litraa olutta henkeä kohden vuodessa.

Tsekin tasavallassa juodaan 160 litraa, Saksassa 128, lrlannissa 126, Tanskassa n. 100. Ruotsalaiset eivät tässä lajissa pärjää.

Kuherruskuukausi (englanniksi ’honeymoon’ – hunajakuukausi) juontaa 4000 vuoden takaiseen Babyloniaan. Morsiamen isän velvollisuus oli häiden jälkeen tarjota kuukauden ajan sulhaselle hunajaolutta niin paljon kuin hän jaksaa juoda.

Peukalotuntuma on tuttu sanonta monelle. Mitä tekemistä sillä on oluen kanssa? Ennen lämpömittarin keksimistä panimomestarit mittasivat vierteen lämpötilaa kastamalla peukalonsa siihen. Vaikka peukalotuntumaa yleisesti pidetään väljänä mittana, ei se sitä ollut oluenpanossa.

Oluen historia on ainakin yhtä vanha kuin kirjoitustaito. Vanhin löydetty resepti on juuri olutresepti.

.
Grainfather Connect
All in one – puoliautomaattinen oluenpanolaitteisto 23 litran olutvierteen valmistukseen maltaista.
Grainfather

Hinta 849,00 ja kaupanpäälle 120 g PBW puhdistusainetta ja 118 ml SaniClean desinfiointiainetta (arvo 14,00 €)!Katso esittely!
The Grainfather
.
.
Valssimylly
Joutuisa valssimylly järkevään hintaan 159,00!
7808055.jpg
.
.
.
Olut tynnyriin
Kun olut jälkikäytetään, varastoidaan ja tarjoillaan 5 litran oluttynnyrissä, jälkikäymissokeria käytetään kolmanneksen verran vähemmän kuin pullotettaessa, jotta oluesta ei tulisi liian vaahtoavaa.
.
Spraymallasta sokerin sijaan!
spraymallas
Spraymallas on spraykuivattua 100% mallasuutetta.

Spraymallasta käytettäessä sokerin sijaan minkä tahansa oluttuutteen laatu paranee. Sen ansiosta oluesta tulee vähemmän 'kuiva', runsaampi, täyteläisempi, ja vaahtokukasta muodostuu tiiviimpi ja kestävämpi.

Jos puolet olutuutepurkin ohjeen mukaisesta lisäsokerista korvataan spraymaltaalla, oluen laatu ja sen antama makunautinto paranevat huomattavasti.

Kun koko lisäsokeri korvataan spraymaltaalla, mistä tahansa tavallisesta olutuutteesta saadaan korkealuokkaista täyteläistä olutta, jonka mallaspitoisuus on erityisen korkea.

1 kg spraymallasta vastaa 1 kg sokeria tai 1,6 kg mallasta. 0,8 kg spraymallasta vastaa 1 kg nestemäistä mallasuutetta. Ei sisällä proteiineja.


Spraymaltaat
.
Ohje täysmallasoluiden (Muntons) valmistukseen

1. Desinfioi kaikki valmistuksessa käytettävät välineet. Lämmitä uutepurkkeja kuumassa vedessä 5 minuutin ajan, jotta uutteesta tule juoksevampaa. Tyhjennä tölkit sitten käymisastiaan.

2. Lisää käymisastiaan 3,5 litraa kiehuvaa vettä, ja sen jälkeen 16,5 litraa kylmää vettä, jolloin koko nestemäärä nousee 23 litraan. Sekoita vierre huolellisesti, jotta uute liukenee kokonaan.

3. Lisää hiiva ja sulje käymisastian kansi ja varusta se vesilukolla. Anna käymisastian seistä rauhassa lämpimässä (18-20ºC) paikassa 4-6 vrk tai kunnes vesilukko lakkaa kuplimasta. Olut on käynyt valmiiksi, kun sen ominaispaino (ominaispainomittarilla mitattuna) on alle 1.014 ja pysyy samana uusintamittauksessakin seuraavana päivänä.

4. Lappoa olut pulloihin, oluttynnyriin tai paineastiaan, lisää sokeria puoli teelusikallista/0,33 litran pullo tai tasapäinen teelusikallinen/0,5 litran pullo, tynnyreitä/paineastiaa käytettäessä max. 85 g sokeria/koko oluterä. Anna oluen jälkikäydä lämpimässä paikassa 2 vrk, jonka jälkeen se saa kypsyä ja selkeytyä viileässä 14 vrk.

Jos haluat pitää tiukasti kiinni saksalaisesta oluen puhtauslaista, voit käyttää sokerin sijaan spraymallasta.
.
.