Mäskäysreseptit

{image:text}

Takaisin

Mäskäysreseptit kätevästi tulostettavassa PDF-muodossa.
Tälle sivulle olemme keränneet muutamia reseptejä oluen valmistamiseen maltaista mäskäämällä. Reseptit ovat oivallinen apu esimerkiksi mäskäyslaitteiston ostajalle, joka haluaa kätevästi päästä harrastuksen alkuun. 
Tähän olemme sisällyttäneet muutamia yleisimpiä olutlajeja. Uusia reseptejä lisätään sitä mukaa kun saamme niitä kerättyä kasaan.
Kuten resepteissä yleensäkin, niin näitäkin saa soveltaa ja muokata omaan makuun sopiviksi. Saa vapaasti vaihtaa mallas- tai humalalajikkeita ja kokeilla eri yhdistelmiä. Vain taivas on rajana.

Reseptit on mitoitettu 20 litralle vierrettä käymisastiassa.
Mikäli haluaa valmistaa eri litramäärän, niin ainesosien määrät yksinkertaisesti jaetaan 20:lla ja sen jälkeen kerrotaan uudella litramäärällä.

Ominaispainot on ilmoitettu Oechsle-asteikolla.
Värit on ilmoitettu EBC-asteikolla.
Katkeruus on ilmoitettu IBU-asteikolla.
Kaikki arvot ovat arvioituja ja riippuvat käytetyistä raaka-aineista, lämpötiloista sekä muista olosuhteista.


HUMALOINTI
Reseptiin tarvittavan humalakatkeron määrä on ilmoitettu alfahappogrammoina (gα).
Kaava: gα / α% x 100 = grammaa humalaa
Jos siis satsiin tarvitaan 3,5 grammaa alfahappoa ja humalan alfahappopitoisuus on 5%, niin kaava on 
3,5 / 5 x 100 = 70 grammaa humalaa.
Joissain tapauksissa aromihumalan määrä on ilmoitettu suoraan grammoina.

Amerikkalaisissa resepteissä näkyy usein lyhenne "AAU" (Alpha Acid Unit). Se on luku joka tarkoittaa humalan määrää unsseina kerrottuna alfahappoprosentilla. Jos resepti esimerkiksi käskee laittamaan 6 AAU:ta jotain tiettyä humalaa, niin tuo luku 6 jaetaan käytettävän humalan alfahappoprosentilla. Jos prosentti on esimerkiksi 5%, niin kaava on: 6 / 5 = 1,2 unssia humalaa. Yksi unssi on noin 28,35 grammaa.
Mikäli AAU halutaan muuttaa alfahappogrammoiksi, niin kaava on
AAU x 0,2835 = gα

Näissä resepteissämme käytämme kuitenkin yksikkönä grammaa alfahappoa.

Reseptien arvot on tarvittaessa muunnettu muista järjestelmistä yhden yksikön tarkkuudella.
Mittayksiköt on tarvittaessa muunnettu metriseen järjestelmään sekä pyöristetty lähimmän gramman / celsiusasteen tarkkuudelle.
Mikäli reseptille on tiedossa tekijä ja lähde, niin se on mainittu reseptin yhteydessä.

 

RESEPTIT (PDF):
American Pale Ale (APA)
Bohemian Pilsner
Dry Stout
English IPA
Extra Special Bitter (ESB)
German Pilsner
Hefeweizen
Saison
Sinebrychoff Porter (klooni)




Jos sinulla on yksi tai useampi resepti, jonka haluat jakaa, niin lähetä se meille sähköpostilla (melkko@melkko.fi). Julkaisemme sen mielellämme. Ilmoita myös haluatko nimesi julkiseksi, vai jätämmekö reseptiin vain maininnan "Asiakkaan resepti".