Raparperi viinin raaka-aineena

{image:text}

Takaisin

Raparperista alkaa viinintekijän satokausi. 

Alkukesän raparperi on erinomainen viinin raaka-aine. Jos tehdään valkoviiniä, varret kuoritaan ja pätkitään paloiksi. Jos viini saa olla punertavaa, pelkkä varsien pätkiminen riittää. Raparperin lehtiä ei saa käyttää, sillä ne ovat myrkyllisiä.

Muistathan, että raparperia käytettäessä, täytyy viinimehuun lisätä myös kalkkia. Kalkki sitoo (tai oikeammin päinvastoin) raparperissa olevaa ihmiselle haitallista oksaalihappoa, niin siitä ei ole valmiissa viinissä haittaa. Oksaalihapon takia esim. raparperikiisselikin tulisi nauttia maidon kera, jolloin maidon sisältämä kalkki sitoutuu oksaalihappoon sen sijaan että oksaalihappo ryöväisi elimistön kalkkivarantoja. 

Kalkki (viiniliitu) lisätään viiniin heti käymisen alussa, mutta sen voi lisätä myöhemmässäkin vaiheessa, jos se sattuu unohtumaan. Viiniliitua voi käyttää myös pehmeän veden laadun parantamiseen (koventamiseen) viinille paremmin sopivaksi, vaikka raparperia ei olisikaan raaka-aineena. 

RAPARPERI SPECIAL ja FAVOURITE -käymisainepakkauksissa on kalkki valmiiksi mukana, mutta sitä saa myös irrallisena 15 gramman pusseissa muiden käymisainepakkausten kanssa käytettäväksi. 
 

 
RAPARPERIVIINIRESEPTEJÄ (25 litralle viiniä)

RAPARPERIVALKKARI
- raparperia 4 kg
- omenoita 1 kg
- rusinoita 750 g
- Panimosokeria 4,5 kg
(Huom! Viiniliitu tai kalkki 15g)

MANSIKKARAPARPERI
- raparperia 3 kg (kuorimatonta)
- mansikkaa 4 kg
- rusinoita 750 g
- Panimosokeria 6 kg
(Huom! Viiniliitu tai kalkki 15g)
 

RAPARPERIROSÉ
- raparperia 4 kg (kuorimatonta)
- mansikkaa 1 kg
- rusinoita 750 g
- Panimosokeria 4,5 kg
(Huom! Viiniliitu tai kalkki 15g)

RAPARPERIVIINI
- raparperia 4,5 kg
- omenoita 1,5 kg
- rusinoita 750 g
- Panimosokeria 6 kg
(Huom! Viiniliitu tai kalkki 15g)