Viininvalmistusvälineet

{image:text}

Takaisin

PERUSVÄLINEET VIININ VALMISTUKSESSA

- Käymisastia
Käymisastioissa on tänä päivänä paljon vaihtoehtoja, joista edullisin ja kätevinkin on elintarvikemuovinen tiiviillä kannella varustettu n. 30 l astia.

- Vesilukko kiinnitettynä tiivisteen kanssa käymisastian kanteen.

- Siiviläpussi, kertakäyttöinen tai pestävä
Siiviläpussiin laitetaan hedelmät ja marjat käymisen ajaksi, ja se helpottaa huomattavasti niiden poistamista viinimehusta. Kertakäyttöinen siiviläpussi on kätevin käytettäessä kuivattuja raaka-aineita (koko hoito suoraan biojätteisiin!), mutta koska siihen mahtuu vain n. 1 kg marjoja, johtuen sen pienestä koosta ja biohajoavasta materiaalista, on pestävä siiviläpussi kätevämpi valmistettaessa viiniä tuoreista tai pakastetuista raaka-aineista käymisainepakkauksen avulla.
 
- Nestelämpömittari, ominaispainomittari ja viinilappo
Lämpömittarilla varmistetaan, että viininesteen lämpötila on sopiva ja ettei hiiva tai entsyymi pääse palamaan. Ominaispainomittari on tärkeä viinin käymisen seurantaan/sokeripitoisuuden mittaamiseen. Viinilappo on kätevä siirrettäessä viiniä astiasta toiseen ja pullotettaessa.
 
- Pesu/desinfiointiaine
On erittäin tärkeää, että kaikki viinin, oluen tai siiderin valmistuksessa käytettävät välineet ovat varmasti puhtaita ja kutakuinkin steriilejä, jotta ikäviltä mikrobiyllätyksiltä vältyttäisiin.
 
- Viinipullot tai hanapakkaukset
Viini säilytetään viinipulloissa lappeellaan. Nykyään on myös saatavissa käteviä hanapussipakkauksia viinin ja mehun säilytykseen. Hanapusseissa suositeltu viinin säilytysaika on yksi vuosi, joten vuosikertaviiniksi varastoitava viini kannattaa pullottaa.
 
- Korkituslaite
Ilman korkittajaa on mahdotonta laittaa pullon suun mukaan valittu korkki tiiviisti pulloon. Muovinen painettava korkittaja on enemmän voimaa vaativa ja hankalampi käyttää kuin kahvallinen korkittaja. Muovisella korkittajalla ei myöskään saa painettua 23 mm korkkia pullon suuhun, 22 mm korkkikin vaatii melkoisesti voimaa.
 
- Viinikorkit
Presto- ja Melkko- luonnonkorkit ovat vaha/silikoni-käsiteltyjä, joten niitä ei saa liottaa kuumassa vedessä ennen pulloon laittoa. Ne voi hyvin huuhdella kylmällä vedellä, niin niiden pinta tulee liukkaammaksi, mikä helpottaa korkittamista. Korkituksen jälkeen on hyvä pitää pullot  ensin pystyasennossa kahden vuorokauden ajan ennen varastointia, jotta korkit "asettuvat" hyvin pullon suuhun.
Luonnonkorkki on ainoa materiaali, joka läpäisee happea kypsymistä varten. Pullot säilytetään vaaka-asennossa, jotta korkki pysyy kosteana ja siten tiiviinä. Käytettäessä kierrekorkkia viini ei saa happea kypsymiseen. Kierrekorkki menettää aukaisun jälkeen parhaan pitävyytensä, joten se voi myös päästää viiniin ei-toivottuja mikrobeja.

Viinipulloille, joissa on alkujaankin ollut luonnonkorkki (esim. pullot mallia Bordeaux), sopivat korkit halkaisijaltaan 21 - 23 mm. 22 tai 23 mm korkki on varmemmin pitävä kuin 21 mm korkki.

Kierrekorkkisuisille pulloille kartionmallinen korkki on paras.
 
- Etiketit ja kapsyylit
Lähinnä ulkonäön vuoksi laitettavat etiketit kertovat myös viinityypin, pullotusajankohdan ja makeusasteen, tai mitä ikinä haluatkin etikettiin lisätä. Etikettejä löytyy lähes joka viinityypille omansa.

Kutistemuovikapsyylit eivät ole pelkästään ulkonäköasia, ne myös suojaavat korkkia (esim. homeelta). Kapsyyli antaa viimeisen silauksen kun halutaan myös ulkonäön vastaavan viinin laatua. Kapsyylin saa parhaiten siististi paikoilleen kastamalla se pullon suuhun laitettuna kiehuvaan veteen. Näin kapsyyli kutistuu tasaisesti sekunnissa. Muista olla varovainen!